torek, 11. marec 2014

velikonočne voščilnice 1

Velika noč (Vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih.
Velikonočne tradicije se v veliki meri od države do države razlikujejo. Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo (pogovorno žegnajo) jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. Tudi v Sloveniji imajo določeno simboliko, suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, potica in ostala peciva pa trnjevo krono. Na velikonočno nedeljo so v Sloveniji v navadi vstajenjske procesije, na čelu katerih nosijo kip vstalega Kristusa.
Praznik sam ima korenine v judovstvu, pa tudi v starih poganskih navadah, ko so praznovali prihod pomladi. V Sloveniji prazniku rečejo tudi vuzem.
Zgodnje kristjane so krščevali na predvečer velike noči in tudi danes odrasle osebe običajno krščujejo na ta praznik. Ker je Kristus vstal iz kamnitega groba podobno, kakor pišče pride iz jajca, in ker tudi krst pomeni vstop v novo življenje, je jajce znamenje Kristusovega vstajenja in hkrati tudi krsta. Izmenjavanje velikonočnih jajc oziroma pirhov izhaja že iz starih poganskih navad, denimo čaščenja boginje Eostre. Jajca predstavljajo ljubezen in prijateljstvo, pa tudi celotno stvarstvo kot kozmično jajce.
VIR: Wikipedija

Mnogi pa si pošiljajo tudi voščilnice za ta pomladanski praznik, praznik upanja.4 komentarji:

*Urška* pravi ...

Ti si bila pa že pošteno pridna.Jaz še ideje nimam,ti pa si naredila cel kup prekrasnih voščilnic.Bravo!
LP,Urška

moi pravi ...

Lušne so, pisane, tako kot pirhi.

oldpunca pravi ...

Zelo lepe so te tvoje velikonočne voščilnice. Pisane, kot pomlad :-) Lepo si zapisala zgodbo o Veliki noči. Hvala :-)

Vladuška pravi ...

Vsec so mi ti pisani pirhi in lepo si zapisala vse skupaj.